Riktlinjer vid matchning av häst och ryttare

Hästarnas välbefinnande är vår högsta prioritet, utan dem kan vi inte bedriva vår ridskoleverksamhet. För att vi ska kunna erbjuda våra hästar de bästa förutsättningar vi kan, finns det en hel del att ta hänsyn till.

Nedan kan du läsa hur vi på bästa sätt försöker matcha häst med ryttare så att båda blir nöjda och kan samverka på ett hållbart sätt.

Oerfaren häst - Erfaren ryttare
En oerfaren häst passar bäst med en erfaren ryttare och vice versa.

För att kunna lära en häst måste du som ryttare själv vara helt säker på hur och när all hjälpgivningen ska ges, samt ha tränat dig till en stadig, följsam och balanserad sits. Detta är ytterst viktigt vid ridning på yngre hästar vilka påverkas mer av ryttarens vikt.

Som ryttare kan man underlätta mycket för hästen under ett ridpass genom att:

• Rida lätt när man travar, och stå i lätt sits när man galopperar.
  • Använda sig utav ett ”handtag” i form av ett tag om manen, en halsring eller ett grepp i sadeln tills man får en tillräckligt följsam och stilla lodrät sits i sadeln. Detta för att undvika att man håller balansen genom att hänga med sin kroppstyngd i tygeln, samt minimera risken att man råkar svaja till och dunsa ner i sadeln vilket skapar stort obehag för hästen.

Ny häst = Färre ryttarbyten samt erfaren ryttare
En ny/mindre rutinerad häst är inte van vid att byta ryttare så ofta som de äldre helt inskolade hästarna på ridskolan. Alla ryttare beter sig olika runt hästen, och för många ryttarskiften kan göra ovana hästar lite osäkra i början. Denna osäkerhet och att hästen inte förstår vad ryttaren vill, kan medföra att hästen blir orolig, slutar trivas med sitt jobb, eller börjar ”konstra” på lektionerna. För att undvika det, väljer ofta ridläraren ut några få, erfarna, balanserade ryttare att rida de nya hästarna under en längre period, så att de skolas in på ett bra sätt, och anpassas till sin nya miljö och sitt arbete på ridskolan succesivt.

Hästar kräver tid och rutiner för att anpassa sig, och vi människor behöver lära oss att ha tålamod och visa ödmjukhet i vårt umgänge och arbete med hästar. Det brukar ge ett bra resultat i längden.

Hur väljer ridläraren häst till eleverna?
På Ridskolan väljer ridläraren häst till eleverna. Vi ser flera fördelar med det, och några saker ridläraren tänker på när häst och ryttare matchas är:

• Proportionalitet: Att häst och ryttare stämmer överens storleksmässigt.
    Hästen/ponnyn ska bära ryttare den klarar av efter sin kroppsbyggnad, storlek och egna förutsättningar.
  • Det är inte alltid mankhöjden som avgör vad hästen klarar utan avgörande är även kroppens konstruktion, anatomi och hästens
    En oproportionerligt stor/lång ryttare kommer ofelbart att hamna i en felaktig sits i sadeln, eftersom sadeln är avsedd för en kortare ryttare som väger.
  • Att ryttarens och hästens storlek stämmer överens är alltså viktigt både för hästens välmående och hållbarhet och för ryttarens möjligheter att inverka på hästen.
  • En yngre häst eller en häst med sämre balans/kondition orkar inte bära lika mycket som en vuxen häst med väl utvecklade muskler, god egen balans och i full kondition.
  • En häst orkar bära mer vikt vid lågaktivt arbete än vid högaktivt.
    En välbalanserad tyngre ryttare är lättare för hästen att balansera upp än en något lättare ryttare med sämre

Riktlinjer för hur stora ryttare våra hästar kan bära
För att ge hästarna en rimlig arbetsbörda och förhindra ryggont och andra skador hos våra hästar har vi därför viktgränser som vi tillämpar på våra lektioner.

Vi förutsätter att alla elever instämmer i att vi alltid sätter hästarnas välmående allra främst. Det är viktigt för både häst och ryttare att ekipaget är proportionerligt. Det gäller både ponny och häst.

A/Mindre B ponny – ca 35 kg, 150cm
Större B ponny – ca 40 kg, 155 cm
C-ponny – ca 45 kg, 160 cm
D-ponny – ca 55 kg, 165 cm
Häst - maxvikt 85 kg

Ibland kan en större ryttare få rida en mindre häst/ponny för att hästen/ponnyn behöver korrigeras eller utbildas. Detta sker då vid enstaka tillfällen eller under en begränsad tid.

Gruppens matchning
Ridläraren har också, förutom att ge hästarna ett positivt och väl anpassat arbetspass, att tänka på att hela gruppen ska fungera väl och att de övningar som är tänkta för dagen ska kunna genomföras

På hopplektionerna måste ridläraren även ta hänsyn till att vissa hästar kräver stöttning för att hoppa, en del hästar kan bli lite heta när hinder kommer fram vilket kräver extra lugna och mjuka ryttare för att inte utsätta sådana hästar för ytterligare stress samt att vissa elever kan känna osäkerhet och rädsla för att hoppa.

10-12 hästar och ryttare ska alltså matchas ihop för att bilda bra ekipage, samtidigt som hästarnas arbetstimmar och arbetsbelastning fördelas lika över tid.

Ridläraren måste därför prioritera att lägga upp lektionerna på ett sätt som både ger eleverna en korrekt och föredömlig ridutbildning, men även ansvara för att upprätthålla hästarnas arbetsmotivation och att hela tiden sträva efter att stärka deras fysik och att minimera risken för skador.

Att hästarna ska förbli så friska och starka som möjligt kommer därför alltid gå före elevernas önskan om att bara få rida på sin favorithäst eller sin önskeponny.

Har du frågor gällande informationen ovan, diskutera det gärna med din ridlärare.

Uppdaterad: 19 MAJ 2021 15:08 Skribent: Teresa Fischer